Creatie regizor Mats Ek. Mult mai cultural

 Mats Ek, născut în Suedia în 1945, este de treizeci de ani un coregraf care se bucură de cea mai mare stimă în lumea întreagă. A studiat dansul şi teatrul. A fost regizor la Teatrul de Marionete, la Teatrul Municipal din Stockholm şi la Teatrul Regal Dramatic. Din 1973 a fost angajat ca dansator la Ballet Cullberg. După trei ani şi-a făcut debutul de coregraf al companiei, cucerind imediat succesul. Sfântul Gheorghe şi balaurul, Soweto şi Casa Bernardei Alba, sunt printre primele sale balete. Din 1981 până în 1993, Mats Ek a fost director artistic al companiei Ballet Cullberg, ca succesor al mamei sale Birgit Cullberg.
          
Printre numeroasele producţii de balet realizate de Mats Ek se află peste douăzeci create pentru Ballet Cullberg, interpretări senzaţionale ale clasicilor ca Giselle (1982), Lacul lebedelor (1987) şi Carmen (1992). Coregraf invitat de cele mai importante companii de balet internaţionale, Mats Ek a creat, între altele, Frumoasa din pădurea adormită pentru Baletul din Hamburg (1996), A sort of pentru Nederlands Dans Theater (1997) şi Appartement pentru Baletul Operei din Paris (2000). Mai multe balete ale lui Mats Ek au fost adaptate pentru televiziune şi două dintre ele au primit Premiul Emmy.
         
Mats Ek este apreciat de asemenea pentru producţiile sale de teatru coregrafic, printre acestea aflându-se Don Giovanni (1999) şi Andromaqne (2001) la Teatrul Regal Dramatic.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu